Návod k vysílačkám Baofeng

Vysílačka Baofeng má zajímavý poměr ceny a výkonu, proto je to zpravidla jedna z prvních možností, po které záložáci sáhnou.

Kde vysílačku koupit?

  1. Jdu po nejnižší ceně… ebay, aliexpress,… musím si počkat dva týdny až dva měsíce, ale dostanu ji okolo 600 Kč (když se balík vyhne celníkům a nevyměří mi DPH a clo)
  2. Nechci čekat, pak stačí chvilka googlování, v Praze třeba http://www.elix.cz/ kde ji mají za cca 1100,- s DPH.

Na stránkách Elixu rovnou najdete i technicko-taktická data, před samotným použítím věujte alespoň pár minut studiem vyhrazených frekvencí, které jsou určené pouze licencovaným radioamaterům, poté už jednejte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Co se hodí mít a znát k samotné vysílačce…

K vysílačce rovnou vemte kabel, kabel pro komunikaci s PC, pokud objednáváte z Číny, raději se vyhněte nejlevnějším variantám, občas se stane, že nejsou úplně spolehlivé.

Ke kabelu (emuluje starý dobrý seriový port) je potřeba ovladač ke stažení zde
a program od Baofengu na programování zde

Postup programování vysílačky na PC:

1) připojte kabel

2) zkontrolujte správce zařízení- klávesou Windows + R se otevře okno Spustit/Run, do něj napsat „control system“, vlevo klepnout na správce zařízení a dívat se v sekci porty COM a LPT po položce s vykřičníkem, otazníkem nebo jinou neobvyklostí

3) aktualizovat ovladač- rozkliknout, dát kartu Ovladač a poté aktualizovat ovladač. Vyhledat ovladač v počítači a přes „procházet“ vybrat rozbalený adresář s ovladačem

4) nastavit číslo COM portu- otevřít v sekci Porty COM a LPT teď už hezky identifikovaný USB-SERIAL CH340, zvolím Nastavení portu, poté Upřesni a vyberte Číslo portu COM třeba COM11 nebo jiný volný, nejvýše však COM16


NÁSLEDUJÍCÍ PROGRAM NIKDY NESPOUŠTĚJTE BEZ PŘIPOJENÉHO KABELU
Pokud se mi to povede a obrazovka se rozbliká jako šílená, kliknu pravým myšítkem na hlavní panel, zvolím správce úloh a zabiju program UV_5R_VIP.exe nebo rovnou resetuji celý počítač.


5) nainstalovat komunikační program od Baofengu – standardní umístění je: C:\Program Files (x86)\UV_5R_VIP), kam si nakopíruju opičákovo nastavení pro pozdější použití. Na Windows 7, 8 a 10 je nutno program vždy spouštět jako správce, jinak nefunguje správně (kliknu na UV_5R_VIP pravým myšítkem a vyberu “Spustit jako správce”)

6) nyní bych měl mít před sebou spuštěný program Baofeng, jako první dám Close v prázdné tabulce a zkontroluji číslo portu COM v Communication, jestli odpovídá číslu, které jsem zadal v kroku 4). Ke kabelu připojím zapnutou vysílačku, kterou doporučuji kompletně smazat- klávesa Menu, volba 40 “Reset all”, Menu, opět Menu, když napíše SOURCE? Zvolím ALL a potvrdím opět klávesou Menu. Vysílačka se restartuje a probudí své čínské já. Ale nevadí 😊

7) snadno a rychle naprogramuji podle mě optimální nastavení a sdílené frekvence plus pár radioamatérských převaděčů z Prahy tak, že vyberu nahoře File, volba Open a ve spodní části vyberu Nastaveni.dat a potvrdím Confirm. Pokud Nastaveni.dat není, nejspíš jsem ho v kroku 5) nenahrál, tak šupem zpátky a provést.

8) otevře se tabulka teď už plná frekvencí a názvů, vyberu jen Close. Pro zjednodušení můžu v menu Other nastavit podle tohoto obrázku, do textu si můžu napsat cokoli, co mi vysílačka sežere a potvrdím Write. Poslední, co je nutné pro zapsání veškerého nastavení, je přes menu Program a Write to Radio. 

9) odpojím vysílačku, vypnu ji a zase zapnu. V Menu nastavím volbu 8 (ABR) na hodnotu 8 (ovlivňuje délku svícení displeje a čas pauzy a skenování… prostě 8 je dobrá hodnota 😊)

10) pokud se povedlo, dám si panáka.

11) pokud se nepovedlo, dám si ho taky.

12) pokud se nedaří ani po vypití panáka, naleju dalšího, znovu přečtu návod a po zresetování počítače se do celé akce pustím znovu. Když se nedaří, napíšu na baofeng(zavináč)orbb(tečka)cz v čem je přesně problem a případně připojím i screenshot a budu doufat, že mi někdo odpoví.

13) když se do týdne nikdo neozve, dopiju flašku a jdu se vzdělávat na google. A nebo prodám Baofeng a koupím normální PMRko 😊

Pro zvídavé povahy:
Podrobný návod od výrobce (dá se to ale …)
O hodně lepší návod s popisem všech funkcí, tímhle díky týpkovi, který to napsal, super práce.
Nastavení všech funkcí na vysílačce podle mě
Nastavení čistě zresetované vysílačky, pouze změněné funkce, krátce a rychle
Seznam českých radioamatérských převaděčů, odněkud staženo
Hodnoty sdílených frekvencí a vysílací výkon kde můžu operovat a případně je ručně nastavovat na vysílačce

Autor: Michal

Příspěvek byl publikován v rubrice Výstroj. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *