Novela zákonů od MO

Asi jste zaznamenali zprávy o novém návrhu zákona, který by měl přinést řadu novinek v obraně a i konkrétně pro aktivní zálohy (třeba tady: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2237980 ).

Pojďme se na celý návrh podívat hezky podrobně okem záložáka a zkontrolujme, že novinářům neuteklo něco podstatného. Na začátek ještě připomenu, že se zatím jedná jenom o návrh zákona, který je na začátku schvalovacího procesu. Může se tak stát, že bude úplně zamítnut a nebo schválen s různými změnami.

Tady je celý materiál včetně důvodové zprávy:
https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=KORNCGSFP2C1

Branná povinnost

Branná povinnost samozřejmě platila vždy, jen teď už od chvíle vzniku- 18 letech- může stát o vás začít sbírat údaje.

Stát má nově povinnost oznámit vznik branné povinnosti a zároveň informovat občany o možnostech aktivního přispění k obraně republiky. Takže k osmnáctým narozeninám by vám přišla gratulace od KVV s upozorněním o tom, že se na vás vztahuje branná povinnost a přibalenými letáčky o aktivní záloze a dobrovolném předurčení. Pokud to bude pojaté vkusně a neshrábnou jenom letáčky, které jim roky šisují na okně, proč ne.

Dobrovolné předurčení

Nový, nejnižší stupeň převzetí branné povinnosti. Občan se přihlásí státu, že má zájem o vojenský výcvik, ale jenom v případě krize, tedy stane se vojákem v záloze, ale na cvičení ho povolá vláda až v době zhoršující se bezpečnostní situace.

Napadá mě otázka, jak to bude s výstrojí pro dobrovolně předurčené vojáky. Vzhledem k problémům s vystrojováním, si nedovedu představit, že by výstroj ležela připravená ve skladu, na druhou stranu, snad se to nebude řešit až v době krize. A kdo by měl mít na výcvik kapacitu- Vyškov? KVV?

Drony

Důvodová zpráva se několikrát odkazuje na válku na Ukrajině a široké použití dronů, čili změny musí samozřejmě přijít i tady. Přibyl nám nový bod, kdy můžeme použít zbraň, kromě ochrany svojí, střeženého objektu a zněškodnění zvěře, bysme nově byli oprávněni i střílet na drony. Tak pozor na to, až vás bude závodčí zkoušet 😉

Současně s tímto návrhem jde do schvalovacího procesu i novela leteckého zákona, kde by měly být i nějaké úpravy požadované MO. Přiznávám, že moc času jsem ji nevěnoval a jenom text rychle prolít a zaujala mě jenom možnost vydání opatření obecné povahy (=zákaz letu) Úřadem pro civilní letectví ve spolupráci s MO. Snad tedy konečně zakážou létání dronů nad vojenskými obejkty.

Operační nasazení

Návrh obsahuje rozšíření definice operačního nasazení. …při závažných situacích nebo při jejich předcházení… čili v podstatě kdykoli.

(13) Operačním nasazením se rozumí
a) použití ozbrojených sil při obraně České republiky proti vnějšímu napadení,
b) plnění úkolů ozbrojených sil v prostředí ozbrojeného konfliktu nebo v prostředí ohroženém bojovou činností,
c) použití ozbrojených sil při jiných závažných situacích ohrožujících bezpečnost České republiky mimo území České republiky nebo při předcházení těmto situacím, nebo
d) plnění úkolů ozbrojených sil při jiných závažných situacích ohrožujících životy, zdraví, značné majetkové hodnoty nebo životní prostředí.

Doba zařazení v AZ, délky výcviku a operační nasazení

Nově by se podepisovaly smlouvy na pět let místo na tři, prý aby se stihnul celý cyklus výcviku vojáka a taky abysme nemuseli chodit tak často na KVV. Děkujeme. Celkově se snad má celá agenda digitalizovat, tak snad nebudeme muset nosit výpisy z rejstříku trestů, od doktora,… A povoláváky by mohly chodit digitálně.

Operační nasazení se by se prodloužilo až na možných 9 měsíců a cvičit by se mohlo až 12 týdnů v roce.

12 týdnů cvičení zdůvodňuje důvodová zpráva délkou některých kurzů, které se nedají v dnešní časové dotaci stihnout. Jsem všema deseti pro, aby záložáci chodili na kurzy a víc se cvičilo, ale… na delší kurzy mohou jít jako na DVC ne? Takhle se trochu obávám, že se někteří zaměstnavatelé budou cukat, protože budou mít obavy, že jim záložák zmizí každý rok na 12 týdnů.

Za účelem zkvalitňování služby vojáků v aktivní záloze se odstraňuje, ze strany příslušníků aktivní zálohy dlouhodobě kritizovaný nedostatek současné právní úpravy, podle které jim v době mimo výkon vojenské činné služby v zájmu výkonu služby nebylo možné ponechat vojenskou výstroj a komunikační prostředky.
Ha, takže až díky tomuto novému zákonu by třeba velitelé jednotek mohli dostat firemní noťas a doma si po nocích studovat Zákl-1. Určitě krok správným směrem, protože každý záložák, který to myslí se svoji službou vážně musí začít studovat předpisy, ale bohužel dneska je má k dispozici jenom na KVV od osmi do čtyř. Malé zlepšení, ale i to se počítá.

Výcvik mimo vojenské prostory

Ve vojenských prostorech je přetlak, mohli bysme cvičit i na ostatních pozemcích státu.

Úprava definice střežení

“Střežením se rozumí obrana a ochrana vojenských objektů, ostatních objektů důležitých pro obranu státu nebo vojenského materiálu příslušníkem ozbrojených sil.”

Na vysvětlení si dovolím citovat celou odpovídající část důvodovky:
Zavedení zákonné definice střežení tak, aby výslovně vyjadřovala, že zahrnuje i obranu a ochranu, což je důležité pro další rozpracování definice střežení do vnitřních předpisů a operačních postupů výkonu strážní služby. Strážní služba je chápána jako vojenská činnost, jejímž cílem je střežení určených pozemků, staveb, dalších objektů a jejich příslušenství a materiálu. V zákoně o ozbrojených silách je pojem střežení používán v úkolech armády a při použití vojenské zbraně mimo bojovou situaci.

Zajímavý údaj

„Ve vojenské evidenci je vedeno cca 1 090 000 vojáků v záloze, přičemž cca 86 % je starších 40 let a každoročně je a bude po dovršení věku 60 let ze zálohy vyřazeno podle velikosti ročníku cca 10 000 až 50 000 vojáků v záloze. Vojáků v aktivní záloze je nyní 3 737…. V horizontu cca 20 let dojde ke snížení její velikosti na cca 40 000 vojáků v záloze.“

Benefity pro aktivní zálohy

Tak konečně ty prachy. K osmnáctitisícové roční odměně byste mohli dostat až šest tisíc navíc, pokud budete mít výtečné hodnocení. Nárok na odměnu bude až po odsloužení 14 dnů v roce, místo dnešních sedmi.

Nově se zavádí stabilizační příspěvek- při podpisu další smlouvy dostanete na účet 2000 Kč za každý měsíc doby, na jakou jste uzavřeli smlouvu. Docela slušný balík, samozřejmě ho budete muset částečně vrátit, pokud nedosloužíte smlouvu. Nově zverbovaní záložáci zase mohou dostat náborový příspěvek… nábor prý stagnuje, tak proto.

V důvodovce je docela fajn připomínka, že v případě přijetí by bylo fér vyplatit stabilizační příspěvek i stávajícím záložákům.

Zvýšená část odměny za odsloužené roky už není určena procentuálně, ale pevnou částkou. Okometricky to vychází stejně, ale nepřepočítával jsem to.

(2) Voják v aktivní záloze může i v době mimo vojenskou činnou službu při činnosti v zájmu výkonu služby užívat majetek, s nímž je příslušné hospodařit ministerstvo, a s ním spojené služby. Takže si asi budeme moct jít zaběhat v kanadách i mimo cvičení…

Co naopak chybí?

Během covidu se ze dne na den rušily povolávací rozkazy, často jenom po telefonu. Bylo by fajn téhle zkušenosti využít a popsat proces, jak správně povolávák zrušit. Stejně tak mi přijde fér i v případě zrušení přiznat zaměstnavateli náhradu. On už se v tu chvíli musel připravit na to, že mu zaměstnanec bude týden chybět. Buď nabral míň zakázek, našel brigádníka nebo někomu naplánoval přesčasy. No a pak se Franta v pondělí ukáže v práci, že prý mu velitel volal, ať na cvičení nechodí. Hmmm… Podobně i když nemůže záložák nastoupit na cvičení z jiného důvodu, třeba vysokého tlaku na vstupní kontrole. A že se to občas stává, že? 🙂

Výstroj… i dlouholetý spolehlivý záložák, ji má pořád jenom na zápůjčku, když někdo přechází na jiný útvar, musí výstroj vracet a pak fasovat znovu, každý má nafasováno něco jiného a z toho, co má, spoustu věcí ani nepotřebuje… Tohle není dobře vyřešené.

A do třetice zmíním kurzy a vzdělávání. Záložáci, kteří to myslí vážně, určitě víc ocení možnost zajímavého kurzu, než prachy navíc. Proč je vlastně u záložáků příspěvek na studium jenom u mlaďasů v denním studiu? Zvyšováním odměn se určitě oživí nábor, ale kdo na to zareaguje? Weekend warriors :/

Snad je to všechno, dejte vědět, když byste zachytili ještě něco podstatného. Já se už těším na parlamentní debatu při schvalování 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Zálohy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *